Tuesday, January 5, 2010

menjalang or menyalang

semalam cousin newly wed datang umah I ..so aktiviti ni mcm wajib lepas kawen bawak husband or wife ke umah sedara mara untk diperkenalkan..aktiviti yang dulunya I ingat dipanggil menjalang hahahha mati2 I igt memang panggil mcm tu...rupanya kura2 dalam perahu cik non....sebetulnya dipanggil menyalang...dulu abg sedara I pun mcm malu2 nak sebut..ms nk dtg umah i lepas kawen dulu..I rs die pun igt nama tu menjalang hahahahaha.....hahaha kami dah tertipu dengan mak2 kami...ok adat menyalang ni besenya pengantin akan bawak dodol atau ole2 dekat tuan umah..n sebagai balasan tuan umah akan bagi duit or kain baju....tujuan adalah untuk beramah mesra ahli keluarga baru dengan sedara mara....yer la tyme kawen tu mana sempat nk berkenal2lan....yg pengantin mestila sebok di atas pelamin....yang bukan pengantin lak menyebok sekali mcm diri tu perantin kan....



minah ni kekdg mulut sgt lepas n bisa juga..hobi suka juga bergambar...n suka berjalan hari2 nk g ceragem bersama kawan2 nye...pantang di ajak mesti ikut..tak ajak pun nk ikut gak..tp hati die baik cepat lupa sesuatu perkara atau bak kate adik I mcm lalang bukan mcm cucu die yang sorg ni pendengki,pendendambaik


so lepas je cousin balik nenek aka wan(org N9 n sempadan melaka memang panggil nenek wan yang berumur 80 lebey) I mulakan satu conversation

wan : keje mana suami die tu
I : keje sunway
wan : bukan keje kerajaan la
I : tah le mungkin keje kot
wan : mana ade sunway tu keje kerajaan(muka konfiden tul tyme ni)
I : aik mana wan tau
wan : sunway tu tempat mandi2 mana ade keje kerajaan
I : hahahaha..itu sunway lagoon..sunway tu besar la wan..opis banyak
wan : manalah wan tau igt keje tempat mandi2 tu

wan oh wan sungguh konfiden jawapan mu itew......mama cakap kalo wan belajar tetinggi dulu mesti wan dah jd someone.....pasal wan kreatif,konfiden hehehe


p/s: kepala stil sakit terhantuk tangga kerana semangat menyapu yang membara mengatasi segalan2nya

6 comments:

..nOj.. said...

huk aloh... mmg ade ke perkataan menyalang tu... xpenah dgr pun... hehehhe

Didi Nadhirah said...

ada..try la google tp mayb adat n9 kot pasal bile google banyak die sebut pasal adat perpatih

miss izan said...

hahaha...
wan oh wan...

annaskeatiakuh said...

hehehehe.konfident tu bgus...:)

Munirah Abd said...

kitorang cam dah jarang buat..hehehe

GhOsToNe said...

hehehe..

nasib baek glongan wan2 aje..

x pnah g sunway lagoon..